Alzheimer Tedavisi Nasıl Olur?
Alzheimer Tedavisi Nasıl Olur?
Alzheimer hastalığı, genellikle gizli ve yavaş bir şekilde başlayan ilerleyici nörodejeneratif bir hastalıktır. Günümüz tedavilerinde alzheimer hastalığının bilinen kesin bir tedavisi yoktur, ancak semptomlarının düzene sokulmasına ve hastalığın yavaşlatılmasına yardımcı olabilecek çeşitli tedavi yöntemleri vardır.
Bu tedaviler ; ilaç tedavileri , destekleyici tedaviler ve devam eden araştırmalar yeni tedavi yöntemlerinin geliştirilmesine odaklanmaktadır.
İlaç tedavilerinde öncelikle mental bozukluklara yönelik semptomatik tedavi yapılır. Beyinin kimyasal dengesini sağlayan ve beyin hücrelerinin korunmasına yardımcı olan ilaçlar ve beyindeki asetilkolin düzeyini arttıran düşünme ve hafıza yeteneklerini destekleyen ilaçlar tedavilerde kullanılmaktadır.
Destekleyici tedaviler: Alzheimer hastalarında destekleyici tedavilerden biri olan bilişsel terapinin amacı, hastalığın etkisiyle zayıflayan hafıza, dil, akıl yürütme, dikkat, problem çözme, muhakeme gibi bilişsel yeteneklerini desteklemek ve mümkün olduğunca uzun süre işlevselliklerini korumaktır. Fiziksel aktivite ve düzenli egzersiz de alzheimer hastalığının ilerlemesini yavaşlatmaktadır. Egzersiz yapan aktif bir bedende sinir hücreleri gelişir ve yeni sinapslar oluşturarak beyin fonksiyonlarını güçlendirir. Böylelikle kan dolaşımı artıp, beyin hücrelerine daha fazla oksijen sağlanarak beyin sağlığı güçlendirilmiş olur. Hastanın sosyal faaliyetlere katılımı ise kognitif fonksiyonları koruyan bir diğer destekleyicidir. Sosyal faaliyetler zihinsel sağlık üzerinde olumlu bir etki yaratarak, bilişsel fonksiyonları korur ve iyi bir yaşlanma süreci hazırlar. Alzheimer hastasının iletişim becerilerini geliştirip empati kurma fırsatı sunar ve bu beceriler hastanın sosyal yaşamında daha başarılı ilişkiler kurmalarını destekler.