top of page
Soyut Kağıt Kesikler

Alzheimer Hastası Yakınları Nasıl Davranmalı?

Alzheimer Hastası Yakınları Nasıl Davranmalı?

Alzheimer hastası yakınları özellikle de hasta ile aynı evde yaşayan yakınlar, fiziksel ve duygusal açıdan birçok zorlukla karşılaşır. Bakım veren hasta yakınlarına bakım yükü fazla gelebilir. Bu noktada alzheimer hasta yakınlarının psikodestek alması gerekmektedir. Ayrıca bakım veren kişinin hem fiziksel hem de duygulanımsal olarak dinlenmesi için en az haftada bir gün ayrı bir yerde kendine zaman ayırması tavsiye edilmektedir. Bakım sürecinde baş edemediğiniz problemleri sağlıklı bir şekilde yönetmek için gerontologunuzdan destek alabilirsiniz.

Alzheimer hastanızın davranış ve tutumlarını dikkatlice gözlemleyin. Bunu doktor kontrollerinizde ve gerontolog ile yapacağınız çalışmalarda dile getirin. Hastanın davranışları karmaşık ve aşırı olabilir. Sabırlı olup empati kurmaya çalışınız. Alzheimer hastalarının gerçeklik algısı sizlerden farklıdır. Bunu unutmadan onların iç dünyasına adapte olmaya çalışınız.
İletişim halindeyken açık ve kısa cümleler kurunuz. Karmaşık cümlelerden kaçınınız. Neden sonuç gerektiren cümleler kurmayınız ve olabildiğince net bir konuşma yapınız. Hastaya açık ve belirgin bir komut vermeniz onun için daha anlaşılır olacaktır.

Ayrıca göz teması kurmayı unutmayınız. Eğer alzheimer hastası kendini daha iyi hissedecekse konuşma anında elini tutabilirsiniz.

 

bottom of page