Konuşma Terapisi
Afazi

Afazi, konuşma bozukluğudur. Beynin konuşma bölgesindeki bozukluk sonucu oluşur. Sonucunda birçok dil becerisinde kayıp meydana gelir (anlama, yazma, konuşma ve okuma). Afazi; kafa tramvası, pıhtı atması beyin kanaması ve beyin tümörleri gibi çeşitli nedenlerden dolayı oluşabilir. Afazik hastalardaki konuşma bozukluğu kendiliğinden geçebilir. Ama bazı durumlarda konuşma terapisi diğer bir deyişle afazi rehabilitasyonu gerekebilir. Afazi konuşma terapisi ile, kişinin yitirdiği konuşma becerisi ve iletişim yeteneklerinin geri kazandırılması amaçlanmaktadır.
Konuşma terapisi her kişiye özgü planlanır. Konuşma bozukluğu yaşayan kişinin, adlandırma, dört işlem, tekrarlama, anlama, okuma ve yazma gibi becerileri değerlendirildikten sonra rehabilitasyon planlanır.
Afazi tedavisi uzun bir zaman dilimini kapsayabilir. Çünkü afazi yavaş iyileşen bir rahatsızlıktır. Ama kimi hastalarda iyileşme süresi beklenen de hızlı olabilir.
İnme veya kafa tramvası gibi sebeplerle oluşan konuşma bozukluğuna mümkün olan en erken dönemde başlanılması tavsiye edilir. Erken dönemde uygulanan konuşma terapisi ile kişinin dil becerisindeki kaybın en aza indirgenmesi planlanır.